Mannavital D-priton V-caps 60
Op bestelling
Onze Leveringsmethodes:
Afhalen in de apotheek
Afhaalkluisje
Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.
Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.
Lees meer over Beschrijving , Gebruik , Samenstelling , Indicatie en Gegevens .
D-PRITON, wetenschappelijk onderbouwde formule voor een positieve gemoedsinstelling en meer emotioneel
evenwicht bij depressiviteit
Een sombere stemming, een al te negatieve instelling tot ronduit depressieve gevoelens kunnen de levenskwaliteit
sterk vergallen. Naast een aangepaste levensstijl en professionele begeleiding kunnen hierbij met succes
welgekozen voedingssupplementen ingezet worden. D-PRITON van Mannavital werkt op drie manieren: een
gestandaardiseerd saffraanextract (SAFR'INSIDE®) draagt bij tot een positief gemoed en emotionele balans, een
gestandaardiseerd rhodiola-extract bevordert de mentale en fysieke veerkracht, terwijl goede gekozen nutriënten
de aanmaak van de geschikte neurotransmittors bevorderen.
2 maal daags één capsule, bij voorkeur bij het ontbijt en het avondmaal.
Actieve ingrediënten per 2 vegetarische capsules:
-
30 mg Saffraankrokus, stampers (Crocus sativus, gestandaardiseerd op 2 % safranal, SAFR'INSIDE®)
-
680 mg Rhodiola rosea of rozenwortel (Sedum roseum, gestandaardiseerd op 3 % rosavines en 1 % salidroside)
-
22,5 mg zink (o.v.v. gecheleerde zinkbisglycinaat, = 225 % RI*)
-
6 mg vitamine B6 o.v.v. actieve vorm pyridoxal-5'-fosfaat (429 % RI*)
-
400 mcg foliumzuur o.v.v. directe actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat of 5-MTHF (200 % RI*)
-
100 mcg vitamine B12 o.v.v. directe actieve vorm methylcobalamine (4000 % RI*)
-
25 mcg of 1000 IU vitamine D3 (cholecalciferol, 500 % RI*)
-
RI = Referentie-inname (= vroegere ADH)
Belangrijkste indicaties van D-PRITON:
-
MILDE TOT MATIGE DEPRESSIE, DEPRESSIVITEIT, SOMBERE STEMMING, NEGATIEVE INSTELLING, NEERSLACHTIGHEID, WINTERDEPRESSIE….
-
PREMENSTRUELE DEPRESSIVITEIT en – STEMMINGSSTOORNISSEN, MENOPAUZALE DEPRESSIVITEIT en – STEMMINGSSTOORNISSEN
-
BURNOUT met factor depressiviteit, lusteloosheid…
D-PRITON draagt bij tot een positieve gemoedsgesteldheid en meer mentale veerkracht bij milde tot matige
depressiviteit op basis van de volgende ingrediënten:
- SAFFRAAN: bij depressiviteit zijn er vaak onvoldoende neurotransmittors of zenuwsignaalstoffen aanwezig ter hoogte van de synapsen (plaats van prikkeloverdracht) tussen de zenuwcellen. Vooral een gebrek aan serotonine, de neurotransmittor die bijdraagt tot een positieve instelling, een gevoel van geluk en ontspanning, eist zijn tol. Maar ook een tekort aan dopamine, de neurotransmittor die ons genot, blijdschap en liefde doet ervaren en ons activeert, motiveert en zorgt voor interesse, kan een voorname rol spelen. Verder kan ook een gebrek aan de opwekkende neurotransmittor noradrenaline, die bijdraagt tot waakzaamheid en alertheid, de sombere stemming inkleuren. Nu kunnen de waardevolle stampers van de saffraankrokus (Crocus sativus) de beschikbaarheid van deze drie neurotransmittors ter hoogte van de synapsen verhogen: door de heropname ervan (nadat ze door de zenuwcellen worden afgescheiden) te remmen, waardoor ze langer hun positiverende invloed ter hoogte van de synapsspleet kunnen laten gelden. Met name de component safranal remt vooral de reuptake van serotonine, terwijl crocine de heropname van dopamine en noradrenaline afremt. Ook interessant is het feit dat safranal bindt op de GABA A-receptoren in de hersenen, waardoor er ook van een milde rustgevende werking kan gesproken worden. Ten slotte dragen zeker ook de antioxiderende, ontstekingswerende en zenuwbeschermende effecten van saffraan bij tot de antidepressieve werking. Het saffraanextract in D-PRITON is een hoogkwalitatief extract (SAFR'INSIDE®), dat 30 mg stamper per dagdosis aanlevert en dat gestandaardiseerd is op 2 % safranal, waarmee het totaal dezelfde eigenschappen vertoont als het extract dat in de volgende klinische studies zijn werkzaamheid heeft bewezen:
-
in een dubbelblind, placebogecontroleerde studie(1) gedurende 6 weken op 40 patiënten met milde tot matige depressie leidde de inname van 30 mg saffraanextract (2 % safranal) per dag tot een significante verbetering van de gemoedstoestand ten opzichte van placebo (10 in de Hamilton Rating Scale for Depression versus 19 in de placebogroep) en dit zonder dat er meer bijwerkingen werden gemeld dan in de placebogroep
-
in een vergelijkende studie(2) was het antidepressief effect van 30 mg saffraanextract/dag (2 % safranal) bij milde tot matige depressie even goed als dat van het antidepressivum imipramine (100 mg/dag), waarbij de imipraminegroep meer bijwerkingen vertoonde (droge mond, sufheid)
-
in vergelijkende studies(3) gedurende 8, respectievelijk 6 weken, was het antidepressief effect van 30 mg saffraanextract/dag (2 % safranal) bij milde tot matige depressie even goed als dat van fluoxetine (respectievelijk 20 en 40 mg/dag)
-
een placebogecontroleerde studie bij 47 vrouwen (20 à 45 jr) met premenstrueel syndroom(4) toonde dat 30 mg saffraanextract/dag (2 % safranal) een antidepressief effect uitoefende (bij 60 % minstens halvering van de klachten, tov 4 % in placebogroep) en ook andere, aan PMS-gerelateerde klachten verminderde (angst, prikkelbaarheid, nervositeit, stemmingswisselingen)
-
een systematische review(5) van zes gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies kwam tot de conclusie dat saffraan een werkzame plant is bij milde tot matige depressiviteit met effecten vergelijkbaar met de referentiemedicijnen imipramine en fluoxetine
Interessant is ook het feit dat dit saffraanextract het verminderde libido door gebruik van bepaalde antidepressiva kan opvangen:
-
in een studie op mannen met seksuele dysfunctie(6), geïn¬duceerd door fluoxetine (40 mg/dag) leidde het toevoegen van 30 mg saffraanextract/dag (2 % safranal) tot verbetering van de erectiele functie
-
in een studie op vrouwen met seksuele dysfunctie(7), geïnduceerd door fluoxetine (40 mg/dag) leidde het toevoegen van 30 mg saffraanextract/dag (2 % safranal) tot een hogere seksuele opwinding en minder genitale pijn
- RHODIOLA ROSEA: bij depressiviteit worden vaak ook klachten aangegeven zoals vermoeidheid, sufheid, verminderde geestelijk en fysiek prestatievermogen, verminderde mentale veerkracht, angst, slapeloosheid, enz… Om die te verminderen zit in de formule van D-PRITON ook Rhodiola rosea, die trouwens niet alleen als "adaptogene" plant op deze terreinen een positieve impuls kan geven, maar waarvan bovendien ook nog eens antidepressieve eigenschappen werden beschreven. Rhodiola rosea werkt namelijk als een natuurlijke "MAO-inhibitor": het verhoogt de beschikbaarheid van neurotransmittors in de hersenen door de afbraak van neurotransmittors door de MAO (Mono Amino Oxidase)-enzymen af te remmen. Vooral de dagelijkse dosis van 680 mg Rhodiola extract, dat gestandaardiseerd is op 3 % rosavines en 1 % salidroside (zoals terug te vinden in D-PRITON), is hierbij werkzaam:
-
in een gerandomiseerde, dubbel blind placebogecontroleerde studie op 89 mensen met milde tot matige depressiviteit(8) (scores volgens Hamilton Rating Scale for Depression tussen 21 en 31), vertoonden de patiënten in groep 1 (340 mg rhodiola-extract/dag) en groep 2 (680 mg/dag), na 6 weken – zonder ernstige nevenwerkingen - duidelijke verbetering qua depressieve symptomen (van 30 à 35 % in groep 1 tot 50 % in groep 2 volgens HAMD), slapeloosheid en emotionele instabiliteit, terwijl dit niet werd gezien in groep 3 op placebo.
-
in een gerandomiseerde dubbelblind placebogecontroleerde studie(9) was de antidepressieve werking van rozenwortel significant maar iets minder uitgesproken dan sertraline, maar omdat rozenwortel beter werd verdragen (veel minder nausea en seksuele dysfunctie), besloten de onderzoekers dat rozenwortel een betere verhouding risk/benefit vertoonde dan sertraline bij milde tot matige depressiviteit.
Verder zijn ook de positieve effecten van Rhodiola rosea op zowel de geestelijke veerkracht als op het fysieke energieniveau meer dan welkom. Een aantal klinische studies onderbouwen deze werking en een meta-analyse van 11 placebo-gecontroleerde studies(10) (waarvan 4 op mentaal prestatievermogen en 6 op fysiek prestatievermogen) toont aan dat Rhodiola inderdaad de mentale en fysieke veerkracht verhoogt. Interessant is dat Rhodiola ook het aspect stressbestendigheid kan verbeteren(11), en ook angsten kan verminderen(12).
NUTTIGE VOEDINGSSTOFFEN IN D-PRITON (in hun meest werkzame vorm een aan de correcte dosis):
- VITAMINE D (1000 IU/dag): de kans op depressie ligt 43 % lager bij personen met een vit D-spiegel boven de 75 nmol/L dan bij personen met een lage vitamine D-status (< 75 nmol/L); ook zeer nuttig bij winterdepressie
- ZINK (22,5 mg/dag elementaire zink ovv chelaat): bevordert de omzetting van het plantaardige omega-3-vetzuur alafalinoleenzuur (ALA) tot EPA, het visolievetzuur dat bijdraagt tot de aanpak van depressiviteit (door de ontstekingsfactor te verminderen); vermindert oxidatieve stress als "indirect" antioxidans voor het zenuwstelsel (via superoxidedismutase of SOD, metallothioneines, dr oxidatie v ijzer en koper te remmen…); een lage zinkspiegel is een risicofactor voor depressiviteit en voor resistentie tegen behandeling met antidepressiva
- VITAMINE B6 (ovv direct actieve pyridoxal-5'-fosfaat), FOLIUMZUUR (ovv directe actieve 5-methyltetrahydrofolaat) en VITAMINE B12 (ovv direct actieve methylcobalamine): bevorderen als cofactoren de aanmaak van neurotransmittors; remmen het oplopen van homocysteïne, dat de kans op depressiviteit verhoogt; verbeteren de kans op een gunstige reactie op antidepressieve medicijnen of planten
1.Moshiri E, Basti AA, Noorbala AA, Jamshidi AH, Hesameddin Abbasi S, Akhondzadeh S. Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. Phytomedicine. 2006 Nov;13(9-10):607-11. Epub 2006 Sep 18.
2.Akhondzadeh S, Fallah-Pour H, Afkham K et al. Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: a pilot double-blind randomized trial [ISRCTN45683816]. J Affect Disord. 2014 Feb;155:216-22
3.Shahmansouri N, Farokhnia M, Abbasi SH et al. A randomized, double-blind, clinical trial comparing the efficacy and safety of Crocus sativus L. with fluoxetine for improving mild to moderate depression in post percutaneous coronary intervention patients. BMC Complement Altern Med. 2004 Sep 2;4:12.
4.Agha-Hosseini M, Kashani L, Aleyaseen A, Ghoreishi A, Rahmanpour H, Zarrinara AR, Akhondzadeh S. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a doubleblind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG. 2008 Mar;115(4):515-9. doi: 10.1111/j.1471-0528.2007.01652.x.
5.Lopresti AL, Drummond PD. Saffron (Crocus sativus) for depression: a systematic review of clinical studies and examination of underlying antidepressant mechanisms of action. Hum Psychopharmacol. 2014 Nov;29(6):517-27. doi: 10.1002/hup.2434. Epub 2014 Sep 22. Review.
6.Modabbernia A, Sohrabi H, Nasehi AA, Raisi F, Saroukhani S, Jamshidi A, Tabrizi M, Ashrafi M, Akhondzadeh S. Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial. Psychopharmacology (Berl). 2012 Oct;223(4):381-8. Epub 2012 May 3.
7.Saroukhani S, Sohrabi H, Modabbernia A, Nasehi AA, Jamshidi A, Ashrafi M, Mansouri P, Ghaeli P, Akhondzadeh S. Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled study. Kashani L, Raisi F. Hum Psychopharmacol. 2013 Jan;28(1):54-60. doi: 10.1002/hup.2282. Epub 2012 Dec 20.
8.Malmström C, Panossian A. Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression. Darbinyan V, Aslanyan G, Amroyan E, Gabrielyan E. Nord J Psychiatry. 2007;61(5):343-8. Erratum in: Nord J Psychiatry. 2007;61(6):503.
9.Mao JJ, Xie SX, Zee J et al. Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):394-9
10.Hung SK, Perry R, Ernst E. The effectiveness and efficacy of Rhodiola rosea L.: a systematic review of randomized clinical trials. Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):235-44. doi: 10.1016/j. phymed.2010.08.014. Epub 2010 Oct 30. Review
11.Edwards D, Heufelder A, Zimmermann A.Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS® 1375 in subjects with life-stress symptoms--results of an open-label study. Phytother Res. 2012 Aug;26(8):1220-5. doi: 10.1002/ptr.3712. Epub 2012 Jan 6.
12.Bystritsky A, Kerwin L, Feusner JD. A pilot study of Rhodiola rosea (Rhodax) for generalized anxiety disorder (GAD). J Altern Complement Med. 2008 Mar;14(2):175-80. doi: 10.1089/ acm.2007.7117
CNK | 3460482 |
---|---|
Fabrikanten | Mannavita |
Merken | Mannavital |
Breedte | 60 mm |
Lengte | 88 mm |
Diepte | 68 mm |