De apotheek is op 24/12/2024 (Kerstavond) en 31/12/2024 (Oudejaarsavond) enkel OPEN in de VOORMIDDAG tot 12.30u. De apotheek is ook gesloten op Kerstdag (25/12/24) en op Nieuwjaarsdag (01/01/25). We wensen u fijne feestdagen!

Wat zijn aambeien?

Wat zijn aambeien?

Aambeien (hemorroïden of speen) ontstaan wanneer de bloedvaten van de anus verwijden of uitzetten. Het zijn een soort spataders die je krijgt als je te hard perst tijdens een toiletbezoek. Men spreekt van aambeien als de bloedvaatjes gezwollen zijn, uitpuilen en zodanig geïrriteerd zijn dat er klachten ontstaan. Aambeien voelen ongemakkelijk of pijnlijk aan, vooral wanneer je naar het toilet geweest bent en kunnen ook bloeden.


Afhankelijk van de plaats van de uitstulpingen, zijn er twee types aambeien. Uitwendige aambeien bevinden zich onder de huid rond de aars. Bij een uitwendig onderzoek zijn ze meteen zichtbaar en vaak is de huid rood aangespannen. Je kan een pijnlijk bobbeltje of uitstulping voelen zitten.


Inwendige aambeien zitten in de endeldarm, het laatste stukje van de dikke darm. Ze veroorzaken meestal weinig ongemak. Maar door persen kunnen inwendige aambeien naar buiten geduwd worden. Dan komen ze uit de anus tevoorschijn (prolaps). Dat kan pijn doen en gepaard gaan met een bloeding.


Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op aambeien vanwege de druk die de baarmoeder op de aderen in de onderbuik uitoefent. Het bloed in de aders rond de anus kan dan niet wegstromen en vervolgens er ontstaan aambeien. Naarmate we ouder worden kunnen aambeien optreden door verzwakking van de ligamenten of door langdurig te zitten.


Wat zijn de symptomen van aambeien?


Symptomen variëren meestal afhankelijk van de ernst van de aambeien:


- Jeuk rond de anus of rectaal gebied;

- Pijn rond de anus;

- Knobbeltjes rond de anus die gezwollen zijn;

- Klonter in uitgezakt bloedvat (trombose);

- Bloed in de ontlasting (heel donkere stoelgang), op wc-papier of in het toilet.