De apotheek is op 24/12/2024 (Kerstavond) en 31/12/2024 (Oudejaarsavond) enkel OPEN in de VOORMIDDAG tot 12.30u. De apotheek is ook gesloten op Kerstdag (25/12/24) en op Nieuwjaarsdag (01/01/25). We wensen u fijne feestdagen!

Wat is maagzuur?

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een heel frequente aandoening die optreedt wanneer de maaginhoud terug in de slokdarm terechtkomt. Maagzuur of brandend maagzuur wordt ook wel reflux genoemd, maar eigenlijk is deze term enkel van toepassing als de zure maaginhoud terugvloeit.

Maagzuur is een vloeistof die bij iedereen in de maag zit en de maag helpt met het verteren van voedsel. Een beschermende laag slijm voorkomt dat het maagzuur de maag beschadigt, maar in de slokdarm is dit niet het geval. Komt het maagzuur in de slokdarm, dan heb je daar dus last van.

Wanneer je slikt opent de onderste sluitspier (slokdarmsfincter) en sluit ze vervolgens om te voorkomen dat de maaginhoud terug omhoog komt in de slokdarm. Wanneer de slokdarmsfincter zwak of beschadigd is, sluit deze niet goed af en kan zure maaginhoud in de slokdarm terechtkomen.

Typische klachten zijn een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel. Symptomen komen vaak voor na een zware maaltijd of na een vette of gekruide maaltijd. De meeste mensen hebben echter 's nachts last omdat het zuur gemakkelijker terugvloeit in de slokdarm als je ligt.

De maaginhoud kan ook naar boven komen als de druk in de buik te hoog is, bijvoorbeeld bij overgewicht, zwangerschap, plotseling bukken, of het dragen van strakke kleding. Roken, het gebruik van koffie of alcohol kunnen de werking van de sluitspier verslechteren.

Wat zijn de symptomen van maagzuur?

Wanneer de maaginhoud herhaaldelijk terug in de slokdarm terechtkomt, kan dit een pijnlijk brandend gevoel in de borst geven. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig.

Als het maagzuur helemaal naar de achterkant van de keel stijgt, kan dit een zure of bittere smaak in de mond achterlaten.

Sommige mensen hebben het gevoel dat vloeistof, voedsel of gal door hun keel beweegt in plaats van naar beneden (regurgitatie). In sommige gevallen kunnen mensen zelfs overgeven (zonder zich misselijk te voelen). Braken is echter zeldzaam bij volwassenen.

Baby’s jonger dan 18 maanden geven de eerste drie maanden van hun leven ook vaak melk terug. Dit is in de meeste gevallen onschadelijk en natuurlijk.

Sommige volwassenen hebben geen brandend gevoel, maar hebben wel andere symptomen die kunnen wijzen op terugvloeiing van maagzuur. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze herhaaldelijk moeten hoesten (droge hoest) of hun keel schrapen (brok in de keel). Dat komt door overloop van zuur in de luchtpijp.

Maagzuur kan ook astmasymptomen verergeren doordat de luchtwegen geïrriteerd zijn.