De apotheek is op 24/12/2024 (Kerstavond) en 31/12/2024 (Oudejaarsavond) enkel OPEN in de VOORMIDDAG tot 12.30u. De apotheek is ook gesloten op Kerstdag (25/12/24) en op Nieuwjaarsdag (01/01/25). We wensen u fijne feestdagen!

Wat is een maagzweer?

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer, ook wel ulcus pepticum genoemd, is een open wonde in het slijmvlies van de maag. Gelijkaardige pijnlijke zweren kunnen ook de dunne darm aantasten. Maagzweren ontstaan wanneer het slijmvlies niet optimaal is of als er te veel zuur wordt aangemaakt. Er ontstaat een wondje en de zenuwen komen bloot te liggen. De zure maaginhoud kan hiermee in contact komen en dat is de reden waarom een maagzweer buitengewoon pijnlijk is.

De meest voorkomende oorzaak van maagzweren is de aanwezigheid van de bacterie Helicobacter pylori of afgekort H. Pylori in de maag. Overmatig gebruik van pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, en niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), zoals ibuprofen of naproxen, kunnen eveneens zweren veroorzaken.

De behandeling zal variëren afhankelijk van plaats en oorzaak van de maagzweer. De meeste ulcera kunnen worden bestreden met antibiotica en medicatie om maagzuur te verminderen of te blokkeren. In zeldzame gevallen is een operatie noodzakelijk.

Wat zijn de symptomen van een maagzweer?

Het meest voorkomende symptoom is een brandend gevoel of scherpe pijn in het midden van uw buik tussen uw borst en navel. Meestal is de pijn intenser wanneer de maag leeg is en de pijn kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden.

Andere frequente symptomen van een maagzweer zijn:

- Doffe pijn in de maag;

- Weinig eetlust;

- Gewichtsverlies;

- Angst om te eten;

- Misselijkheid of braken;

- Opgeblazen gevoel;

- Boeren of zure reflux;

- Brandend maagzuur (brandend gevoel in de borst);

- Pijn die verbetert als je eet, drinkt of maagzuurremmers (ook wel protonpompinhibitoren of PPI’s genoemd) gebruikt;

- Bloedarmoede (symptomen daarvan zijn vermoeidheid, kortademigheid of een bleke huid);

- Donkere, teerachtige ontlasting;

- Bloedbraken.