De apotheek is op 24/12/2024 (Kerstavond) en 31/12/2024 (Oudejaarsavond) enkel OPEN in de VOORMIDDAG tot 12.30u. De apotheek is ook gesloten op Kerstdag (25/12/24) en op Nieuwjaarsdag (01/01/25). We wensen u fijne feestdagen!

Peesontsteking: wat kan je doen

Peesontsteking: wat kan je doen

Een peesontsteking of tendinitis is een pijnlijke blessure die vaak voorkomt. De oorzaak is een overbelasting, bijvoorbeeld door intensief sporten of een verkeerde lichaamshouding. Gelukkig zijn er ook manieren om een peesontsteking te voorkomen. Lees hier wat je het best kan doen bij een peesontsteking.


Wat is een peesontsteking?


Pezen zijn bindweefsels, ze houden de spieren vast aan de botten . Bij het samentrekken van de spieren reageren de pezen, waardoor de botten bewegen. Een peesontsteking ontstaat door de spier en het gewricht te veel of te lang te gebruiken. Ook de pezen raken overbelast, waardoor ze gaan ontsteken of zelfs scheuren. Het weefsel zelf herstelt zich snel van de schade. De pijn kan echter een constante blijven, en daarom is het belangrijk om een peesontsteking goed te verzorgen.


Er zijn verschillende vormen van peesontstekingen. Zo kan je last hebben van een tenniselleboog, ontsteking in de schouder, springersknie,... De oorzaak kan een krachtige of onnatuurlijke beweging, slechte lichaamshouding of techniek zijn. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren die tegelijk een rol spelen.


Bij een chronische peesontsteking is er een constante doffe pijn te voelen. Deze pijn wordt erger wanneer je begint met de spier te bewegen. Eens deze is opgewarmd, vermindert de pijn weer. Bij een acute peesontsteking daarentegen voel je een scherpere pijn. Deze weerhoudt je ervan om het gewricht nog verder te bewegen. Uiteindelijk kan de pijn weggaan, maar bij een herhaalde belastende beweging kan ze terugkomen.


Peesontsteking voorkomen


Het voorkomen van een peesontsteking is natuurlijk altijd beter dan genezing. Als de ontsteking het gevolg is van sporten, is het aan te raden om een preventieprogramma te volgen. Daarbij vervang je slechte gewoonten door goede, die de training gezonder maken en het risico op peesontstekingen verminderen. Begin ten eerste elke training met een uitgebreide warming-up. Bouw vervolgens de intensiteit geleidelijk op tijdens de training. Ten slotte is het aan te raden om elke sessie af te ronden met oefeningen om de spieren en gewrichten af te koelen. Wanneer je met een nieuwe intensieve sport start, is het belangrijk om enkele weken of maanden op voorhand kracht en flexibiliteit in de spieren op te bouwen. Daarnaast is het beter om regelmatig te trainen in plaats van één keer per week.


Behandeling peesontsteking


De RICE-methode is effectief om een peesontsteking te behandelen. RICE staat voor Rest, Ice, Compression en Elevation. In het Nederlands is dit rust, ijs, compressie en hoogstand:


  • Rest: Geef het gewricht voldoende rust. Ga zeker niet sporten als de pees ontstoken is.
  • Ice: Gebruik een ijszak of coldpack. Onthou dat je deze nooit direct op je huid mag aanbrengen. Leg een handdoek tussen de huid en de ijszak of coldpack om vrieswonden te vermijden.
  • Compression: Geef druk op het pijnlijke lichaamsdeel met een elastisch steunverband. Het verlicht de pijn en de ontsteking. Dit verband breng je aan ‘s morgens, voordat de zwelling ontstaat. Voor het slapengaan neem je het dan weer af.
  • Elevation: Hou het gewricht omhoog door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen. 


Naast de RICE-methode kan je pijnstillers of ontstekingsremmers nemen. Het is aan te raden om bij je arts op consultatie te gaan om de beste behandeling te bespreken. Ten slotte zijn er oefeningen die je kan doen om de spieren rond het pijnlijke gewricht terug te versterken.