De apotheek is op 24/12/2024 (Kerstavond) en 31/12/2024 (Oudejaarsavond) enkel OPEN in de VOORMIDDAG tot 12.30u. De apotheek is ook gesloten op Kerstdag (25/12/24) en op Nieuwjaarsdag (01/01/25). We wensen u fijne feestdagen!

Glucosesensors bieden diabetespatiënten meer levenskwaliteit

Glucosesensors bieden diabetespatiënten meer levenskwaliteit

Een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren kan de levenskwaliteit van patiënten met diabetes type 1 aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een studie door verschillende Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Zo'n systeem biedt meer comfort en maakt een betere opvolging van de bloedglucosewaarden mogelijk, waardoor er minder complicaties optreden. In UZ Leuven en het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola deelden patiënten met diabetes type 1 en zorgverleners hun ervaringen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Minister De Block: " Een handig monitoringsysteem maakt het veel eenvoudiger voor diabetespatiënten om hun bloedwaarden op te volgen. Dankzij professionele begeleiding binnen de diabetescentra leren ze de informatie bovendien ook zeer goed te interpreteren. Daardoor kunnen ze sneller ingrijpen als dat nodig is en kunnen ze hun aandoening beter onder controle houden." 


België als voortrekker 


Om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, moeten diabetespatiënten type 1 hun bloedsuikerwaarden geregeld controleren. In 2016 besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block om een nieuw systeem terug te betalen voor het opvolgen van die waarden: flash glucosemonitoring. Patiënten bevestigen een sensor met daarin een minuscuul naaldje op hun arm of op hun buik. Daarmee worden de glucosewaarden continu geregistreerd. Ze zijn af te lezen van een speciaal toestel of via een app op de smartphone. De sensor is waterbestendig en blijft 1 à 2 weken op de huid kleven. 


De sensor maakt deel uit van de behandeling binnen een erkend diabetescentrum. Type 1-diabetespatiënten krijgen hun sensors volledig terugbetaald, volwassen type 2-patiënten kunnen ze aan een sterk verminderde prijs aanschaffen. België was een van de allereerste landen om dit systeem op grote schaal terug te betalen. De laatste cijfers van de diabetescentra voor volwassenen en voor kinderen en adolescenten schatten dat intussen 21.522 patiënten met diabetes type 1 de nieuwe sensormethode gebruiken: 19.219 volwassenen en 2.303 kinderen. In het totaal hebben naar schatting 45.000 mensen in ons land diabetes type 1, waarvan circa 3.500 kinderen en adolescenten.