Zwangerschapsvergifting, ook bekend als pre-eclampsie, is een ernstige aandoening waar te weinig over wordt gesproken. Hoewel het op het eerste gezicht gaat over niet meer dan enkele vervelende kwaaltjes, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Dit artikel buigt zich over deze aandoening, met als doel meer bewustzijn te creëren.
Wat is zwangerschapsvergiftiging?
Pre-eclampsie wordt vermoedelijk veroorzaakt door een minder goede werking van de moederkoek (placenta). Als gevolg heb je last van een verhoogde bloeddruk en eiwitten in de urine. Zwangerschapsvergiftiging ontstaat wanneer de bloedvaten die de placenta voeden problemen hebben. Hierdoor kan er een slechte doorbloeding van de placenta doorstaan, met schade aan de organen van de moeder als gevolg. Meestal ontstaat die schade aan de lever, nieren of hersenen.
Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging?
Het is niet gemakkelijk om pre-eclampsie te herkennen, want sommige klachten komen overeen met andere klachten tijdens de zwangerschap. Het is aangeraden om met je arts contact op te nemen wanneer je volgende symptomen ervaart:
- Gezichtsstoornissen. Denk aan het zien van lichtflitsen, zwarte vlekjes waarnemen, dubbelzien, wazig zicht …
- Vochtopstapeling. Het gaat dan over een zeer uitgesproken zwelling van het aangezicht, de handen en de voeten.
- Zware buikpijn net onder de ribben.
- Ernstige misselijkheid en overgeven.
- Hevige hoofdpijn.
- Minder actieve baby.
Wanneer je lijdt aan zwangerschapsvergiftiging, voel je je over het algemeen niet goed en erg uitgeput.
Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging?
Indien deze aandoening niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige complicaties. Je ervaart niet alleen meer last tijdens je zwangerschap, maar je loopt ook volgende risico’s:
- Vroeggeboorte
- Groeiachterstand van de baby
- Hersenschade bij de baby
De aandoening kan in extreem ernstige gevallen zelfs levensbedreigend zijn voor zowel moeder als kind.
Hoe behandel je zwangerschapsvergiftiging?
Eigenlijk gaat een zwangerschapsvergiftiging pas voorbij wanneer je bent bevallen. Tijdens de zwangerschap blijf je met de aandoening kampen en probeert je arts de symptomen zoveel mogelijk te minderen. Dit kan op verschillende manieren:
- Opname in het ziekenhuis. Bij ernstige gevallen word je opgenomen in het ziekenhuis waar zowel jij als je baby worden gecontroleerd en je bloeddruk onder controle wordt gehouden.
- Medicatie. Je krijgt medicijnen om je bloeddruk te verlagen. Daarnaast krijg je ook medicatie om je andere klachten zoals hoofdpijn of misselijkheid te verhelpen.
In sommige gevallen zal de arts toch kiezen voor een vroegtijdige bevalling. Normaal gezien zal de gynaecoloog wachten tot je zeker 37 weken ver bent. Het is enkel in extreme gevallen waarbij de klachten levensbedreigend zijn, dat de arts ervoor kan kiezen om voordien de geboorte in te leiden.
Wanneer je kampt met deze aandoening, ben je best zoveel mogelijk rust te nemen en stress in de mate van het mogelijke te vermijden. Neem de tijd om te ontspannen en hanteer een gezond voedingspatroon.
Neem contact op met je arts wanneer je volgende klachten ervaart:
- Hoofdpijn
- Pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik
- Pijn in je rug of boven in je rug
- Misselijk zijn
- Overgeven
- Sterretjes zien of wazig zien
- Trekkingen van armen en benen
- Dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)
- Griepachtig gevoel zonder koorts
- Slecht tegen licht kunnen
- Plotselinge bloedneuzen of bloeding van tandvlees
Vermoed je dat jij of iemand in je omgeving aan zwangerschapsvergiftiging lijdt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de arts om de aandoening te behandelen. Door snel te handelen, vermijd je ernstige complicaties. Ook je apotheker staat je graag bij met advies tijdens je behandeling.