De apotheek is op 24/12/2024 (Kerstavond) en 31/12/2024 (Oudejaarsavond) enkel OPEN in de VOORMIDDAG tot 12.30u. De apotheek is ook gesloten op Kerstdag (25/12/24) en op Nieuwjaarsdag (01/01/25). We wensen u fijne feestdagen!

Is aspartaam gevaarlijk?

Aspartaam is een veel gebruikte zoetstof in levensmiddelen en dranken. Het lijkt de perfecte caloriearme vervanger voor suiker - al bestaat er ook heel wat controverse rond. Hoewel de zoetstof al decennialang wereldwijd gebruikt wordt, zijn er nog steeds mensen die de stof weigeren te consumeren. Maar hoe groot zijn de risico’s nu echt? In dit artikel geven we jou alle nodige antwoorden over aspartaam.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker. Het is een dipeptide: een molecuul dat bestaat uit twee aminozuren (fenylalanine en aspartaamzuur). In 1965 slaagde men er voor het eerst in om de stof te synthetiseren, waarna deze een prominente plaats in de voedselindustrie nam. 

De aantrekkingskracht van aspartaam bevindt zich vooral in het feit dat dit een caloriearme stof is, maar toch de zoetheid van suiker kan nabootsen. Hierdoor is de zoetstof een populaire keuze voor heel wat dieetproducten zoals: 

  1. Light frisdranken
  2. Suikervrije kauwgom
  3. Dieetproducten
  4. Suikervrij snoep en chocolade
  5. Light yoghurt en andere zuivelproducten
  6. Suikervrije desserts
  7. Sportdrankjes
  8. Medicijnen

Is aspartaam gevaarlijk?

Het antwoord op deze vraag is jammer genoeg heel onduidelijk. Aspartaam kan gevaarlijk zijn bij langdurig gebruik van extreem hoge hoeveelheden. En daar zeggen we meteen ook al bijna alles: het gaat over een inname van zeer hoge dagelijkse dosissen. Pas dan kan aspartaam potentieel schade toebrengen aan je hersenen en zenuwstelsel. Bijvoorbeeld een persoon die 75 kilo weegt, mag elke dag 3000 mg aspartaam binnen krijgen zonder bijwerkingen te krijgen.   Bovendien zijn onderzoeken enkel gebeurd op dieren, waardoor de resultaten per definitie niet sluitend zijn wanneer het menselijke consumptie betreft. 

Enkel lijders van de aandoening fenylketonurie (PKU) lopen een verhoogd risico op schade wanneer ze aspartaam consumeren. Deze aandoening zorgt ervoor dat je fenylalanine niet kan verwerken. Je lichaam zal deze stof vervolgens opbouwen, wat schadelijke gevolgen kan hebben. Maar dit gaat over dus over uitzonderlijke gevallen, aangezien de meerderheid van de mensen fenylalanine wel correct verwerkt.

Ondanks het gebrek aan sluitende antwoorden, blijft aspartaam controverse en heftige discussies veroorzaken. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) geraken het er niet over eens.

Wat betekent dit voor de toekomst van aspartaam?

Momenteel is er absoluut geen duidelijkheid of aspartaam van de markt zal verdwijnen. Vermoedelijk zullen er eerst meer onderzoeken nodig zijn vooraleer er een beslissing gemaakt kan worden. Voorlopig kan je nog even genieten van je light-producten zoals je ze gewend bent! En niet getreurd: er bestaan intussen al alternatieven op de markt die minstens even lekker en caloriearm zijn als aspartaam.

Meer weten over aspartaam en andere suikervervangers? Vraag ernaar bij je apotheek!